Zanim przystąpicie do nauki zadbajcie o kilka spraw.
Powinniście wiedzieć, że każdy
może być coraz lepszy, jeśli zdobędzie się na odpowiedni wysiłek to po
pewnym czasie systematycznych ćwiczeń na pewno polepszą się Wasze efekty nauki.
Trzeba sobie uświadomić, że nie każdy kto ma tzw. „dobrą pamięć”
zapamiętuje wszystko, mózg działa wybiórczo (są np. tzw. humaniści
i ścisłowcy), a to od pracy nad sobą zależy, czy będziemy coraz lepsi,
czy staniemy w miejscu.
Pomieszczenie:
1.dobrze wietrzcie pokój,
duża ilość tlenu pomaga mózgowi wchłaniać wiedzę
2.usuńmy z zasięgu wzroku
rozpraszające elementy, np. jaskrawe plakaty (jeśli już muszą być to niech
będą za plecami)
3.izolujmy pokój od
hałasu (jeśli ktoś lubi słuchać muzyki podczas nauki to powinna ona być
cicha, spokojna, bez słów)
Oświetlenie podczas
nauki:
1.najlepiej dzienne
2.raczej nie mieszać
dziennego ze sztucznym
3.padające z przeciwnej
strony niż ręka pisząca (jak jesteście praworęczni to lampka świeci z
lewej strony)
4.światło powinno padać
lekko z tyłu ponieważ nasze oczy wykonują w kierunku źródła światła bardzo
szybkie, niezauważalne ruchy, które męczą oczy
5.ani za słabe, ani za
silne – w przeciętnym pokoju jednocześnie na stoliku 40 wat, pod sufitem około
100 wat
Stolik do pracy (krzesło
– ergonomiczne, dopasowane do naszego wzrostu):
1.na biurku niewiele
rzeczy (aby nie rozpraszały)
2.powinien panować
porządek – dla praworęcznych w lewym górnym rogu leżą notatki i czyste kartki,
w prawym górnym materiały pisarskie i inne potrzebne pomoce (dla leworęcznych
odwrotnie)
3.w najbliższej okolicy
umiejscawiamy książki i inne pomoce, które mogą się przydać (aby ich nie szukać
po całym domu bo to rozprasza)
Przykładowy jednodniowy
przepis dla wzmocnienia pracy
mózgu i efektywnego
uczenia
Śniadanie:
• niegazowana
woda z cytryną przed śniadaniem 250 ml
• Krem
jabłkowy z awokado, orzechami brazylijskimi, jagodami goji i siemieniem lnianym
Jabłko 220 g, awokado 120
g, orzech brazylijski 20 g, jagody goji 20 g, siemię lniane 10 g
Jabłko z skórką zmiksować z awokado (miksować do uzyskania kremowej konsystencji, można dodać do 100 ml wody). Krem wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny i pozostałymi składnikami.
Jabłko z skórką zmiksować z awokado (miksować do uzyskania kremowej konsystencji, można dodać do 100 ml wody). Krem wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny i pozostałymi składnikami.
II Śniadanie:
• Świeżo
wyciskany sok
Pomarańcza 220 g (masa
bez skórki), kiwi 2 sztuki, seler naciowy 120 g. Do wyciśniętego soku należy
dodać ½ łyżeczki oleju lnianego.
Obiad:
• Pieczony
seler z pstrągiem i brukselką
Filet z pstrąga 200 g -
doprawić odrobina soli morskiej, bazylią, lubczykiem, słodką papryką i
czosnkiem. Seler 250 g – pokroić w grube słupki. W kubeczku wymieszać 10 g
oleju rzepakowego nierafinowanego, słonecznik 2 łyżeczki, ½ łyżeczki ziół
prowansalskich, ½ łyżeczki czosnku i 1 łyżeczkę tymianku. Wymieszać z
pokrojonym selerem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 12
minut w temp. 180 stopni. Rybę piec razem z selerem. Brukselka 200 g – gotować
12 minut na parze.
Podwieczorek:
• Lody
malinowe z orzechami
Jogurt naturalny 150 g,
maliny 150 g (nie rozmrażać), orzechy nerkowca 5g. Orzechy drobno posiekać.
Jogurt zmiksować z mrożonymi malinami, dodać orzechy i wymieszać. Włożyć do
zamrażalki na 1,5 h lub dłużej.
Kolacja:
• Twarożek
ziarnisty kiełkami i warzywami
Serek wiejski lekki 200
g, pomidor malinowy 60 g, ogórek zielony 100 g, kiełki brokułu 50 g, słonecznik
10 g. Czosnek 1 ząbek – przecisnąć przez praskę i dodać do serka. Serek
wymieszać z pokrojonymi warzywami, słonecznikiem i kiełkami.
pozdrawiam,
Beata
Dzwonek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz