sobota, 5 grudnia 2015

Na początek parę złotych rad

Zanim przystąpicie do nauki zadbajcie o kilka spraw.


         Powinniście wiedzieć, że każdy może być coraz lepszy, jeśli zdobędzie się na odpowiedni wysiłek to po pewnym czasie systematycznych ćwiczeń na pewno polepszą się Wasze efekty nauki. Trzeba sobie uświadomić, że nie każdy kto ma tzw. „dobrą pamięć” zapamiętuje wszystko, mózg działa wybiórczo (są np. tzw. humaniści i ścisłowcy), a to od pracy nad sobą zależy, czy będziemy coraz lepsi, czy staniemy w miejscu.

Pomieszczenie:

1.dobrze wietrzcie pokój, duża ilość tlenu pomaga mózgowi wchłaniać wiedzę

2.usuńmy z zasięgu wzroku rozpraszające elementy, np. jaskrawe plakaty (jeśli już muszą być to niech będą za plecami)

3.izolujmy pokój od hałasu (jeśli ktoś lubi słuchać muzyki podczas nauki to powinna ona być cicha, spokojna, bez słów)
       
Oświetlenie podczas nauki:

1.najlepiej dzienne

2.raczej nie mieszać dziennego ze sztucznym

3.padające z przeciwnej strony niż ręka pisząca (jak jesteście praworęczni to lampka świeci z lewej strony)

4.światło powinno padać lekko z tyłu ponieważ nasze oczy wykonują w kierunku źródła światła bardzo szybkie, niezauważalne ruchy, które męczą oczy

5.ani za słabe, ani za silne – w przeciętnym pokoju jednocześnie na stoliku 40 wat, pod sufitem około 100 wat

Stolik do pracy (krzesło – ergonomiczne, dopasowane do naszego wzrostu):

1.na biurku niewiele rzeczy (aby nie rozpraszały)

2.powinien panować porządek – dla praworęcznych w lewym górnym rogu leżą notatki i czyste kartki, w prawym górnym materiały pisarskie i inne potrzebne pomoce (dla leworęcznych odwrotnie)

3.w najbliższej okolicy umiejscawiamy książki i inne pomoce, które mogą się przydać (aby ich nie szukać po całym domu bo to rozprasza)

Przykładowy jednodniowy przepis dla wzmocnienia pracy 
mózgu i efektywnego uczenia


Śniadanie:

•     niegazowana woda z cytryną przed śniadaniem 250 ml

•     Krem jabłkowy z awokado, orzechami brazylijskimi, jagodami goji i siemieniem lnianym
         Jabłko 220 g, awokado 120 g, orzech brazylijski 20 g, jagody goji 20 g, siemię lniane 10 g
Jabłko z skórką zmiksować z awokado (miksować do uzyskania kremowej konsystencji, można dodać do 100 ml wody). Krem wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny i pozostałymi składnikami.
 
II Śniadanie:

•     Świeżo wyciskany sok

         Pomarańcza 220 g (masa bez skórki), kiwi 2 sztuki, seler naciowy 120 g. Do wyciśniętego soku należy dodać ½ łyżeczki oleju lnianego.

Obiad:

•     Pieczony seler z pstrągiem i brukselką

         Filet z pstrąga 200 g - doprawić odrobina soli morskiej, bazylią, lubczykiem, słodką papryką i czosnkiem. Seler 250 g – pokroić w grube słupki. W kubeczku wymieszać 10 g oleju rzepakowego nierafinowanego, słonecznik 2 łyżeczki, ½ łyżeczki ziół prowansalskich, ½ łyżeczki czosnku i 1 łyżeczkę tymianku. Wymieszać z pokrojonym selerem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 12 minut w temp. 180 stopni. Rybę piec razem z selerem. Brukselka 200 g – gotować 12 minut na parze.

Podwieczorek:

•     Lody malinowe z orzechami

         Jogurt naturalny 150 g, maliny 150 g (nie rozmrażać), orzechy nerkowca 5g. Orzechy drobno posiekać. Jogurt zmiksować z mrożonymi malinami, dodać orzechy i wymieszać. Włożyć do zamrażalki na 1,5 h lub dłużej.

Kolacja:

•     Twarożek ziarnisty  kiełkami i warzywami
           
         Serek wiejski lekki 200 g, pomidor malinowy 60 g, ogórek zielony 100 g, kiełki brokułu 50 g, słonecznik 10 g. Czosnek 1 ząbek – przecisnąć przez praskę i dodać do serka. Serek wymieszać z pokrojonymi warzywami, słonecznikiem i kiełkami.


pozdrawiam, 
Beata Dzwonek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz