Wbrew temu co
myślicie pokarmy, które spożywamy odgrywają poważną rolę w procesie myślenia i
zapamiętywania. Każdego dnia nasz mózg wykorzystuje 20% tlenu, który wdychamy
oraz aż 20% składników odżywczych, które mu dostarczamy. Bez odpowiedniego paliwa – diety mózgu, Twoje
neurony będą słabo przewodziły impulsy nerwowe, spowolnione będzie wydzielanie
neuroprzekaźników, a szybkość uczenia się spadnie ze względu na braki
odpowiednich aminokwasów.
Jak małymi
krokami przejść na dietę, aby podnieść swoje IQ, poprawić pamięć i wyciągnąć
jeszcze więcej z życia?
Pamiętaj o witaminach!
Najszybszą
zmianą, jaką możesz wprowadzić w diecie jest uzupełnienie niedoborów witamin.
Weź jedną tabletkę multiwitaminy codziennie, aby zapobiec utracie witamin.
Ja codziennie po
śniadaniu przyjmuję dodatkowo kompleks witamin B i 1000mg witaminy C. Mózg
potrzebuje witamin z grupy B, a szczególnie witaminy B6 i B12, do wielu funkcji
umysłowych. Powszechnie wiadomo, że witamina C pomaga wzmacniać odporność
organizmu, Mało kto wie, że witamina C w diecie mózgu:
• przyspiesza odtruwanie organizmu,
• wzmaga walkę z wolnymi rodnikami,
• pomnażanie ilości witaminy E,
• niweluje bezsenność,
• i wiele innych pozytywnych funkcji.
Jeśli
przyjmujesz syntetyczne witaminy to ich wchłanialność z jelit jest niezwykle
niska (10-15%). Zadbaj więc, aby były to odmiany chelatowe, tzn. połączone z
odpowiednimi aminokwasami. Zwiększa to zdecydowanie ich wchłanialność.
Możesz
oczywiście przyjmować inne suplementy, jak na przykład oleje rybne bogate w
tłuszcze, z których jest zbudowany mózg.
Dodaj
do diety kilka rodzajów jedzenia, aby poprawić funkcjonowanie mózgu. Zawierają one
wysoką ilość antyoksydantów, czyli naturalnych związków, które wiążą wolne
atomy tlenu, odpowiadające za starzenia się komórek i tkanek. Oprócz
antyoksydantów zawierają składniki odżywcze i witaminy potrzebne dla mózgu.
• Jabłka
• Awokado
• Banany
• Jagody
• Zielone warzywa
np. brokuły, szpinak, kapusta
• Jajka
• Olej z lnu
• Łosoś
Mózg to w
większości woda i tłuszcz. Bez tłuszczów mózg nie byłby w stanie przesyłać
impulsów elektrycznych z prędkością blisko 120 metrów na sekundę.
Najbardziej konieczne dla dobrego funkcjonowania mózgu są niezbędne tłuszcze nienasycone. To one tworzą w 70%
mielinę, czyli tłuszczowo-białkową powłokę neuronu, odżywiającą go i
przyspieszającą przewodzenie.
Twoje ciało
produkuje wiele potrzebnych substancji (np. 15 rodzajów białek), lecz nie jest
jednak w stanie wyprodukować tego rodzaju tłuszczu. Jeśli nie dostarczysz go
mózgowi Twoja pamięć i procesy poznawcze będą osłabione. Tu mózg potrzebuje
Twojej pomocy!
Aby wzmocnić swój mózg wystarczy stosować zdrowe
przekąski :orzechy czy słonecznik. W skład nienasyconych kwasów tłuszczowych
wchodzą dwa ważne kwasy Omega-3 i Omega-6. Możesz je znaleźć w oleju rybnym lub w oleju z lnu, a także w pestkach słonecznika, dyni czy w orzechach
włoskich. Twój mózg do prawidłowego działania potrzebuje energii i czerpie ją
głównie z cukrów. Jednak najlepsze efekty daje nieprzerwany strumień
węglowodanów złożonych, nie zaś zrzucenie cukrowej bomby. Po takim
bombardowaniu następuje gwałtowne wahanie i spadek poziomu cukru
we krwi, co daje uczucie zmęczenia, brak koncentracji i obniżenie zdolności
poznawczych, co oznacza, że uczysz się wolniej i pamiętasz mniej.
Jeśli chcesz uczyć się szybciej i pamiętać więcej to:
• jedz częściej (5 mniejszych posiłków pozwoli łatwiej utrzymać
stały poziom cukru we krwi niż 3 duże)
•
pij wodę
niegazowaną.
82% Twojego
mózgu to woda i to od niej zależy przewodzenie impulsów nerwowych, czyli
szybkość i jakość Twojego myślenia. Pij niegazowaną wodę codziennie małymi
porcjami i to najlepiej ciepłą. Ciepła działa oczyszczająco na jelita, łatwiej
ją wypić i nie wychładza organizmu. Potrzebujesz dziennie tyle wody, ile Twoja waga podzielona przez 11. W ten sposób
ustalisz dzienną ilość szklanek wody.
Dobrym sposobem na wyrobienie nawyku picia wody, jest posiadanie butelki
wody zawsze pod ręką. Porozstawiaj butelki z wodą w strategicznych miejscach:
koło łóżka, przy biurku, w samochodzie, w kuchni i wszędzie tam, gdzie często
przebywasz.
Problemem w piciu wody jest to, że gdy
chce Ci się pić nie masz jej w zasięgu. Dlatego ustaw półlitrową butelkę lub
duży kubek wody na biurku, a gdy będzie Ci się chciało pić, wystarczy że
sięgniesz po kubek lub butelkę. Miej wodę w zasięgu ręki, a reszta jest już
prosta.
Naukowcy z
Uniwersytetu Zachodniej Wirginii w USA także nie mogli uwierzyć, że zjedzenie
kostki ciemnej lub mlecznej czekolady przed testem poprawiło
wyniki aż o 20%!
W trakcie stresu
na przykład przed egzaminem, ciało zużywa więcej cukru niż normalnie. Kostka
czekolady zjedzona przed wejściem do sali działa jak turbodopalacz dla mózgu,
gdyż błyskawicznie podnosi poziom cukru, dając mózgowi dodatkową energię.
Oczywiście nie polecam czekolady w dużych ilościach, a już szczególnie gdy
chcesz schudnąć. Jednak kostka czekolady działa
rewelacyjnie przed egzaminem, wystąpieniami czy w sytuacjach kryzysowych.
Sprawdź to na sobie!
„Nigdy nie pracuj przed śniadaniem;
jeśli musisz pracować, zacznij od śniadania” Josh Billings
Badanie naukowców z Uniwersytetu w Sam Martin
pokazało, że pamięć krótkotrwała działa lepiej, gdy uczysz się i pracujesz po
zjedzeniu śniadania. 16 na 20 badanych
studentów odpowiadało lepiej i przypominało
sobie znacznie więcej po śniadaniu niż bez niego. Wiem, że gdy spieszysz się
rano łatwo wyjść do pracy czy na uczelnię bez śniadania. Jednak jeśli tak
prosta rzecz jak śniadanie może pomóc Ci uczyć się efektywniej, dlaczego tego
nie wykorzystać? Sam na pewno wiesz z doświadczenia, że gdy jesteś głodny
możesz się skupić tylko na jednym: myśleniu o jedzeniu. Dlatego śniadanie i w
ogóle regularne jedzenie ma tak wielkie znaczenie podczas nauki. Gdy jesteś
odpowiednio najedzony masz większą koncentrację, lepiej myślisz i szybciej
zapamiętujesz. W trakcie nauki żołądek się opróżnia i wtedy w mózgu wydziela
się neurohormon ghrelina, który zwiększa
zapamiętanie i odpowiada za tworzenie się nowych
połączeń nerwowych.
Wniosek z tego
taki: zjedz dobre śniadanie i ucz się, aż zgłodniejesz! Oczywiście to, co zjesz
na śniadanie także ma znaczenie. Kawa i pączek nie są najlepszym wyborem
Lepiej zjeść śniadanie, które zawiera białko, węglowodany i błonnik. Studenci
podczas badania jedli omlet z jajek, jogurt, jeden owoc lub bajgel oraz do
picia do wyboru mleko, sok z jabłek i pomarańczy. Ty skomponuj własne śniadanie
i ucz się jak mistrz!
Mam nadzieję, że
tych kilka prostych porad pomoże Ci urozmaicić swoją dietę na bardziej
przyjazną dla mózgu. Dodaj kilka składników, które lubisz do posiłków i
przekąsek, jedz śniadanie, pij wodę, żuj gumę, a przed wystąpieniami skuś się
na kilka kostek czekolady.
Dzięki tym
prostym zabiegom Twój mózg będzie Ci służył przez wiele lat i odwdzięczy Ci się
lepszą pamięcią, wyższą koncentracją i szybszym myśleniem.
Pamiętaj,
myślisz tym, co zjadłeś!
pozdrawiam,
Katarzyna Wyciślik
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz